Browse By

Congres Adhd vrouwen in Jaarbeurs
zaterdag 7 maart

adhdvrouwZwietenScharn-Koster

Of het nu gaat om bioritme, voeding of opruimcoaching; Of je met NLP breinstormen intoomt of juist gebruikt in een workshop creatief schrijven: ‘Crush’  je ADD of toch liefdevolle aandacht voor je hooggevoeligheid? Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het aanstaande zaterdag in de Jaarbeurs te Utrecht (naast het station).

Zaterdag 7 maart, een dag voor Vrouwendag, is er Neerlands eerste congres ooit speciaal voor adhd vrouwen. + add.  Het evenement vindt plaats in de zaal Supernova van de Jaarbeurs, op de tweede verdieping.

adhdvrouwCongresKAARTJES Op de site adhdvrouw.nl kunt u de kaartjes a 39,- bestellen. Er zouden half februari al 250 kaartjes verkocht zijn en sindsdien is er nog veel media aandacht geweest dus deze week toch nog online bestellen kan noodzakelijk zijn.

 

INTERVIEW OPRICHTERS Op de site Event Goodies leest u een interview met de oprichters Monique van Zwieten en Danitsja Koster. Zij hadden zelf te kampen met verkeerde diagnoses, onbegrip en vooroordelen bij hulpverleners. Toen bleek dat dit meer adhd vrouwen overkwam en twitteraars hun congres-idee juichend omarmden, gingen ze in half 2014 meteen aan de slag en wisten het congres van de grond te tillen.

Volg ook hun Twitter– en Facebook accounts.

Monroe

 

 


 

Voetnoot addhoc:

Allereerst dit: Er zijn allerlei factoren waarom vrouwen juist beter functioneren dan mannen in het algemeen, en als adhd-er in het bijzonder: Vrouwen zijn minder vaak verslaafd, zijn minder crimineel dan mannen, zijn beter in luisteren, meer aangepast gevoel voor verhoudingen, etc. Ook ten aanzien van de algemene populatie doet de adhd vrouw het soms beter in de statistieken: zo is de adhd vrouw minder vaak depressief. Adhd-ers (m/v) hebben een grotere woordenschat, hebben gemiddeld hoger IQ, hebben betere zintuigen, kunnen beter in een flow werken, kunnen meer verbanden zien, en zijn creatiever, uit de box.

Het congres over adhd vrouwen gaat onder meer over het gebrek aan kennis bij de hulpverlening mocht de vrouw daar toch terecht komen (bv burnout). Verkeerde diagnoses komen vaak bij adhd vrouwen voor. Problemen zijn onder meer:

  • Te weinig kennis bij hulpverleners. Met name van het functionele aspect, altijd weer die psychologisering en projecties van hulpverleners is zeer irritant bij adhd. Men psychologiseert om zo het gebrek aan functionele kennis van het brein te verbloemen. (bv kennis over secundaire dyslexie, werkgeheugen, executieve functies, beelddenken, tijdsbeleving, ankeren, inzicht in energie en dopamine). Methodes als ”stop denk doe” of ”orde rust en reinheid” of ”je moet lijstjes maken”. Lees Wildervanck boekrecentie op deze site over waarom deze simplificaties zelfs de oorzaak van de burnout kunnen zijn. Wildervanck komt ook op het congres hierboven!
  • Borderline is de meest verkeerd gediagnosticeerde aandoening zowieso, maar vooral bij adhd vrouwen.
  • Begaafdheid dyslexie autisme: allerlei breindiversiteiten worden bij vrouwen vaker over het hoofd gezien. Dit doordat alles eerst door mannelijke bril bekeken wordt, en pas daarna, als een afgeleide (de rib van Adam) bij vrouwen. Dus iets wordt eerst in de mannelijke vorm onderzocht. Daarna kunnen vrouwen dat ook hebben. Men bekijkt het eerst door een mannelijke bril, en daarna pas weer een correctie van: ja maar bij vrouwen zit het iets anders. (Alsof je een tekst twee keer heen en weer door Google Translate haalt: er blijft niets van over.)
  • Autonoom gedrag van vrouwen  (Hetzelfde gedrag dat bij mannen normaal is) wordt bij vrouwen negatief bejegend. De vrouw wordt geacht zich aan te passen. Die aanpassingen en ”dummy yourself down”” leiden dan tot een burnout of bore-out. (Als mannen praten is het werkoverleg, als vrouwen op het werk praten dan is het ”kletsen”.: Zit niet te kletsen dames! dat hoor je vaak op je werk. Maar…. zeggen ze dat ook tegen mannen die met elkaar een idee aan het bespreken zijn: zit niet te kletsen heren!).
  • vrouwen zijn niet loyaal naar elkaar, mannen helpen elkaar verder.
  • Mannen hebben secretaresses en huisvrouwen. Vrouwen hebben die niet! Het blijkt dat bij precies dezelfde functie een man wel een secretaresse krijgt en een vrouw soms niet! Dat is voor de adhd vrouw, die zowieso thuis ook al meer zorgtaken erbij neemt, niet erg eerlijk. Zo brandt ze op door al die uitvoerende taken, terwijl dat niet haar talent is.
  • Tot slot hebben vrouwen minder zelfvertrouwen en dat heb je extra nodig als adhd-er.

In het kader van 8 maart internationale vrouwendag nog een alarmerend nieuwtje:
Vrouwelijke zzp-ers betalen zichzelf 20% minder loon uit!! Zie de Viva deze week alarmerende cijfers!! In Nederland krijgen vrouwen -ook in loondienst- veel minder loon en de oorzaak is………   dat we er niet om vragen. Mannen hebben in Nederland maar liefst vijf keer meer pensioen! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam