Browse By

FIG zet Yuri op de Finale lijst ringen

YuriVierdeOp de website van de organisator van het Olympisch turnen: het FIG staat Yuri van Gelder gewoon genoemd. Ook de site Rio2016 heeft hem niet verwijderd uit de finale lijst.

Dat het FIG op hun site Yuri nog gewoon opneemt in het rijtje van Finalisten die vanavond zullen strijden, geeft aan dat het FIG Yuri zouden hebben toegelaten, als Nederland hem opnieuw had aangemeld. Dan zouden er negen finalisten zijn vanavond, de Fransman die Yuri’s plaats innam blijft erbij.

Van Gelder bracht het Nederlands turnen in een klap eigenhandig op internationaal niveau, toen hij in 2005 uit het niets kwam en goud op het WK haalde. Een iconische beweging in de ringen: horizontale stills op en neer is door hem uitgevonden en naar hem vernoemd.

Internationaal krabt men zich achter de oren: Waarom heeft Nederland hem teruggestrokken, alleen vanwege vier biertjes acht dagen voor de Finale? Werkelijk? Ook de manier waarop de rechtszaak gevoerd werd, kan internationaal bepaald niet op sympatie rekenen. Drugsgebruik van zeven jaar geleden wordt onomwonden constant gebruikt tijdens de rechtszaak om een soort karaktermoord te plegen.

Het is juridisch verboden om misstappen uit het verleden te gebruiken in een rechtszaal, als de zaak zelf daar niet over gaat.

De Nederlandse turnbond heeft vaker aangegeven geen ”ex-junks” in de selectie te willen. Ook in 2010 heeft Yuri van Gelder deelname aan de spelen moeten afdwingen via een internationaal tribunaal. De turnbond moest hem dus wel toelaten in de selectie naar Rio, op grond van resultaten. Maar deed dit met tegenzin: de eerste de beste aanleiding om hem naar huis te sturen greep men aan.

Veel andere Nederlandse sportbonden (atletiek, zwemmen) maken gebruik van Amerikaanse of andere internationale coaches. De cultuur bij die bonden is daardoor meer gericht op prestatie en diversiteit en eigenheid van de sporter, vooral bij individuele sporten.

Alleen de turnbond maakt nog steeds gebruik van lokale Nederlandse coaches en heeft een andere sportmentaliteit die internationaal bevreemding oproept.

Usain Bolt of Michael Phelps zouden onder Nederlandse vlag niet zijn toegelaten tot de Olympische spelen, als de turnbond het voor het zeggen had.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam