Browse By

ADHD-ers hebben vaak ijzertekort

Image

Even je ijzer checken zou standaard moeten zijn voor adhd-ers. Het is snel te verhelpen, een kleine moeite met veel effect. IJzer is nodig voor bloedplaatjes die zuurstof transporteren, onder meer naar de hersens. Maar waarom hebben juist adhd-ers hier een tekort van?

Maar liefst 84% van Amerikaanse adhd kinderen heeft bloedarmoede. Dit blijkt uit het onderzoek van Konofal 2004 De kinderen zonder adhd hadden  18% te weinig ijzer in hun bloed. (minder dan 30 ng/mL). Als het ijzertekort van de adhd kinderen wordt aangevuld verbetert hun concentratie. Lees ook op adhd-cafe breda site

Diverse studies op Pub Med, (online zijn hier alle amerikaanse onderzoeken omtrent gezondheid te raadplegen) komen tot dezelfde conclusie: er is een verband tussen bloedarmoede en adhd, waarschijnlijk omdat adhd-ers meer ijzer verbruiken. En de adhd symptomen worden minder als men ijzerpillen slikt. Sommige onderzoekers hebben het ook over zink.

Waarom hebben adhd-ers meer ijzer nodig? Deze prangende vraag blijft onbeantwoord door de onderzoekers.

E. Konofal 2004 adviseert artsen, geciteerd door de Nature Foundation, dat de  adhd medicijnen beter werken als er ijzerpillen bij worden gegeven. Bij een gezond ijzergehalte zou men met minder methylfenidaat toe kunnen, een lagere dosering heeft meer effect. (of…. breken de medicijnen soms ijzer af, er wordt nergens een causale verklaring gegeven helaas).


 

ADDHOC stelling: Het lichaam heeft blijkbaar ijzer nodig voor het maken van dopamine.

Hoe neurotransmitters gemaakt worden zou nu juist een hele belangrijke onderzoeksvraag zijn, maar de onderzoekers beperken zich tot snel statistisch onderzoek betaald door de farmaceutische industrie. Er is te weinig fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van neurotransmitters.

Hypothese: Dopamine zorgt voor filtering en ordening van informatie. Adhd-ers en add-ers hebben meer dopamine nodig omdat hun zintuigen meer ongefilterde info doorlaten. Ook verbruiken adhd-ers meer dopamine. De hersens staan vaak in de keep all options open – stand, de brainstorm stand. Het is waarschijnlijk dat deze manier van denken meer dopamine vergt. Hierdoor is de adhd-er gevoeliger voor slechte voedingsgewoontes. Ze zijn de ”canary in the colemine”: zij zijn de eersten die last krijgen van slechte voeding, omdat zij die bouwstenen juist meer nodig hebben.

Voedingsadvies: Zuivelproducten belemmeren de opname van ijzer uit groenten. Vegetariers moeten dus uitkijken met kaas en melk. (Het schijnt minder erg te zijn met geitenkaas???)

Heemijzer= ijzer in dierlijke producten. Non-heemijzer= plantaardig ijzer.

Zuivel belemmert de opname van non-heemijzer. Vitamine C bevordert de opname van non-heemijzer (glaasje vruchtensap bij uw diner).
Vlees -Heemijzer- wordt niet belemmert door de aanwezigheid van zuivel. U kunt dus wel kaas op uw spaghetti bolognese raspen maar niet op een vegatarische lasagne.

Andere Tips:

  • Vers eten. In kant en klaar zit veel minder ijzer dan in vers.
  • Wissel van supplement. Indien u altijd al ijzer slikt maar uw ijzer gehalte is nog steeds te laag: probeer dan eens een ander supplement. De ijzerpillen van de apotheek zijn wellicht beter dan die van de Hema of Kruitvat. Sommige supplementen worden beter opgenomen dan anderen. Er bestaan multivitamine suplementen waarbij calcium en ijzer tegelijkertijd in een pil zit: dat werkt niet goed.
  • Jaarlijks laten testen. Het is een eenvoudige goedkope test.Wacht niet tot u flauwvalt of uren voor u uit staart. U bent als ad/hd-er een topsporter die regelmatig recht heeft op een check-up!

One thought on “ADHD-ers hebben vaak ijzertekort”

  1. Naschrift says:

    Rectificatie: er is heemijzer en nonheemijzer. Als u vegetarisch eet beter geen zuivel tegelijk met ijzerhoudende groenten. Plantaardig ijzer wordt niet goed opgenomen in aanwezigheid van calcium. Bij dierlijk ijzer maakt het niet uit. Dus u kunt wel hamkaas tosti’s eten maar geen vegetarische lasagne met kaas. Ook in multivitamines wordt soms calcium tegelijkertijd in een pil gegeven met ijzer en foliumzuur. En die kun je dus beter apart nemen. De meeste mensen nemen dierlijk ijzer het best op, maar sommigen nemen juist plantaardig ijzer beter opnemen. Als u onverklaarbaar ijzertekort heeft moet u op alles in het bloed checken, waarschijnlijk heeft u dan ook een vitamine tekort. Een oorzaak kan zijn antibioticagebruik in het verleden die de darmflora heeft aangetast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam