Browse By

Hoe werkt de farmamarketing?

Trouw ‘Het Pillenbedrog’ 18 mei 2013

Huisarts Hans van der Linde doet in Trouw een boekje open over hoe de farmaceutische industrie wetenschappers en artsen en de vakbladen weten te beïnvloeden. Download het hele Trouw artikel in pdf hieronder

Van der Linde was staflid van de Huisartsen Vereniging. Schokkende feiten over waarom medicijnen met grote bijwerkingen toch worden voorgeschreven en hoe artsen en wetenschappers zich verlaten op niet bonafide bijscholingen.

Op elk vakgebied zijn er enkele zogenaamde ”mollen” actief. M.O.L. staat voor Medische Opinie Leider, een persoon die een sleutelrol speelt en bij uitstek deskundig lijkt te zijn op bepaalde gebieden van de geneeskunde. De persoon profileert zich in media, geeft bijscholingscursussen, is gewild als spreker op congressen, kortom:  het kompas waar artsen op varen, hun gids en leermeester. Deze opinieleiders staan direct op de loonlijst van een pharmaceutisch bedrijf en zijn/haar informatie is sterk gekleurd. De misinformatie en manipulatie heeft dodelijke gevolgen. Van der Linde gaat in dit artikel voorin in op beruchte mol zaken bij suikerziekte en anticonceptie middelen.

Lees hier het complete artikel van Hans van der Linde. Het is een bewerking van een college dat hij in april 2013 gaf voor 180 huisartsen in opleiding aan de Erasmusuniversiteit te Rotterdam.

Trouw 18 mei 2013

(Bekende mollen bij adhd medicijnen zijn : R. Barkley, S. Kooij en J. Buitenlaar).

6 thoughts on “Hoe werkt de farmamarketing?”

 1. marjonw says:

  Een beetje gerelateerd hieraan: de laatste Argos-uitzending over epidemie-hysterie: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1350076

 2. m10eveijk says:

  Ja inderdaad. Ik heb hier veel onderzoek naar gedaan en toen bedacht ik me dat ik beter aandacht kan geven aan hoe je gezond kunt leven. Met heel veel eenvoudige tips wil ik daar mensen mee helpen, want alles wat je aandacht geeft wordt groter.

 3. Pingback: Gezondheidsraad: adhd diagnostiek is subjectief | Addhoc.nu
 4. Trackback: Gezondheidsraad: adhd diagnostiek is subjectief | Addhoc.nu
 5. Pingback: Concerta verboden door Europese autoriteit Sandra Kooij negeert CBG | Addhoc.nu
 6. Trackback: Concerta verboden door Europese autoriteit Sandra Kooij negeert CBG | Addhoc.nu
 7. Trackback: Homepage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam