Browse By

Onderzoek naar kinderen van autisten

 

Hoogleraar Bernet Elzinga zegt dat adhd-kinderen standaard op emotionele verwaarlozing gecontroleerd moeten worden. Een van de mogelijke redenen dat ouders hun kinderen niet aanvoelen is autisme.

Over het onderwerp kinderen van autisten zijn twee onderzoeken gedaan, de laatste twee jaar. Hieronder een overzicht van onderzoeken en boeken en sites over autistische opvoeding:

familieasspecten—  In 2012 vbluperscheen het boek  ‘FamilieASSpecten door Herman Jansen en Betty. Het boek bestaat uit interviews over opgroeien met een vader of moeder met autisme. Met de gegevens van dit onderzoek is er ook een kinderboek gemaakt, om aan niet-autistische kinderen uit te leggen wat hun autistische ouder heeft: Blub zei de gup

Er zijn enkele lotgenoten online van kinderen (inmiddels volwassen) met autistische ouders:

http://familieasspecten.wordpress.com/

https://sites.google.com/site/kinderenvanoudersmetautisme/

Meest recent onderzoek waarbij kinderen van ouders met autisme zijn geinterviewd is dat van Esther Pars-van Weeterloo. Zij heeft dit jaar een onderzoek afgerond over ‘Mindblindness” van ouders, als gevolg van autisme. En de invloed hiervan op de ontwikkeling van hun kinderen. Hier op deze site haar onderzoeksverslag 

De emotionele verwaarlozing bestaat hieruit: De autistische ouder kan het kind niet knuffelen en troost bieden. Emotionele verwaarlozing kan in ernstige gevallen leiden tot blijvende schade in de hersens, minder aanleg van netwerken, angsten en fobieen, en ontwikkelingsstoornissen. Bovendien leren kinderen van autisten onvoldoende sociale vaardigheden, zoals hoe je vriendjes moet maken, sorry moet zeggen. Ook gaat het kind het gedrag van de ouder nadoen: weinig oogcontact, waardoor het sociaal geisoleerd raakt op school.

Ook adhd kenmerken worden geassocieerd met emotionele verwaarlozing. (tkm nieuws)

Hier ligt ook een taak voor behandelaars van volwassenen met een psychiatrische aandoening zegt Bernet Elzinga, Hoogleraar Klinische psychologie te Leiden via tkmnieuws. ‘We weten dat een ernstige depressie en andere psychiatrische ziektes een belangrijke risicofactor zijn voor emotionele verwaarlozing. Maar behandelaars vragen cliënten met kinderen zelden of hun stoornis invloed heeft op het ouderschap. Zulke vragen zouden standaard moeten zijn.’

Ook zouden kinderartsen bij kinderen met ADHD of andere ontwikkelingsstoornissen altijd moeten nagaan of er geen sprake is van emotionele verwaarlozing. In het AMC gebeurt dat al. Ook bij vijf instellingen GGZ Rivierduinen wordt sinds kort nagevraagd of er sprake zou kunnen zijn van emotionele verwaarlozing of een andere vorm van kindermishandeling. ‘

 

Bronnen:

http://tkmnieuws.nl/blauwe-plekken-op-de-ziel-verwaarlozing/

http://www.autism-site.com/autism-site/index.php/39-news/367-kind-van-autistische-ouder-vaak-emotioneel-verwaarloosd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam