Browse By

Brandpunt rapportage

pillen via de achterdeur

Brandpunt 19-10-2014

Pillen via de achterdeur

Zondag 19 oktober 2014

 

Rapport met bijwerkingen online te lezen
Het bewuste rapport dat in de Brandpunt en de Argos rapportages genoemd wordt is UK/H/0544/001/II/056 . Als je dit Googled kom je van alles tegen waaronder een Brits samenvattend rapport (onafhankelijk van Europa) waarin wel eerlijk de bijwerkingen staan, dat het is goedgekeurd voor de markt bij kinderen, alleen als eerst al het andere zoals therapie en verandering van omgevingsfactoren, is geprobeerd. Dus dat het niet als eerste middel meteen mag worden genomen, omdat er teveel bijwerkingen zijn, maar wel als redmiddel als het niet anders kan, indien de voordelen groter zijn dan de nadelen.

Belangenverstrengeling
Wat de reportages van Argos en Brandpunt laten zien is het politieke spel waarmee het bedrijf Janssen Cilag onder leiding van Sandra Kooij allerlei instanties beinvloedt, zoals de NvvP en zo via de achterdeur toch als eerste keuze middel in de richtlijnen terecht wil komen.

Concerta is de merknaam van langwerkend methylfenidaat. Een middel met dezelfde werkzame stof is ook verkrijgbaar van andere bedrijven. Bijvoorbeeld Ritalin of gewoon merkloos “‘methylfenidaat” bij de apotheek: zowel in kortwerkende en langwerkende vorm. Het is ongepast dat de NvvP niet gewoon de hele discussie op werkzame stof voert, ongeacht het bedrijf dat het maakt, waarom steeds maar de merknaam Concerta in de richtlijn, als er toch ook andere bedrijven bestaan die precies dezelfde stof op de markt brengt? En daarnaast zijn er andere stoffen zoals Dexamfetamine die een minder agressieve lobby hebben. Daarnaast is kortwerkend of langwerkend een keuze van de patient dat hoeft niet in een richtlijn. Het incidenteel nemen van methylfenidaat ipv structureel is afhankelijk van wat de patient wil of nodig heeft.

NvvP wil met ”betrokkenen” spreken maar niet met adhd-ers zelf

De Nvvp (nederlandse vereniging voor psychiaters) heeft een reactie op hun site gezet naar aanleiding van Brandpunt en Argos, en zegt dat het nog niet zeker is dat Concerta als eerste keuze in de richtlijn terecht komt en eerst nog met ”alle betrokkenen” wil spreken: met die betrokkenen bedoelt zij niet de adhd-ers zelf. Die zijn niet welkom bij deze vereniging: niet bij de richtlijn commissie medicatie adhd, niet bij de acreditatiecommissie (bijscholingscursussen over adhd aan psychiaters).

Bij ”patientenvereniging” Balans zit ook geen enkele adhd-er zelf meer in het bestuur. Ook de richtlijnen van het Trimbosinstituut: volledig tot stand gekomen zonder enig overleg met adhd zelforganisaties. Ook het rapport van de Gezondheidsraad onlangs: geen enkele zelforganisatie adhd in deze commissie.

Naast de grote belangenverstrengeling van de NvvP met het bedrijf Janssen Cilag BV, is het nare aan deze hele zaak, dat adhd zelforganisaties systematisch worden geweerd. Zou dat geen  betere ”gouden driehoek” zijn: overleg met zelforganisaties?

 

Een op de tien mensen krijgt “palptaties” hartkloppingen van Concerta: alleen als de kwaal erger is dan het middel zou het voorgeschreven kunnen worden, aldus britse instantie MHRA

 


Andere interessantes documentaires:

De adhd hype Zembla 18 sept 2010

Nieuwslicht 25 maart 2010: Helaas moet je eerst een lange reclame zien, zet dan je cursor op 7 minuten en 44 seconden: dan begint het Ritalin item: Menno Bentveld slikt als test Ritalin en meet zijn geheugen voor en na. Hij interviewt 3 onderzoekers van de Radboud universiteit Nijmegen: Waarom heeft 1 pil 3 verschillende werkingen: adhd-ers worden er rustiger van, voor niet adhd-ers is het een partijdrug, terwijl sommigen er beter mee studeren. Voor mij was deze docu een eyeopener. Ritalin blijkt bij eenderde van de adhd-ers niet te werken, over het waarom tasten de onderzoekers nog in het duister.

voor meer docu’s check ook eens het addhoc youtube kanaal.

One thought on “Brandpunt rapportage”

  1. Pingback: Bijwerkingen adhd medicijnen besproken. | Addhoc.nu
  2. Trackback: Bijwerkingen adhd medicijnen besproken. | Addhoc.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam