Browse By

Freek Vonk breekt lans voor adhd-ers

Onlangs vroeg een bekende die psychiater is mij verbaasd: lees jij boeken? Maar adhd-ers lezen toch nooit hele boeken? Misinformatie tijdens bijscholing doet meer kwaad dan goed. Ook dyslecten hebben last van misinformatie bij reguliere instellingen. (zie art.).
Maar er gloort hoop: Steeds vaker geven bekende adhd-ers in interviews schaamteloos toe een adhd-er te zijn. En nee, ze hebben het niet ”overwonnen” maar vieren het! Onze held Freek Vonk breekt een lans voor het adhd brein.

freekvonkOp 2 februari 2013 beleefde bioloog Freek Vonk zijn coming out als adhd-er in het Volkskrant Magazine (20141222133527). Het spraakmakende artikel trok niet alleen de aandacht van Eva Jinek maar ook van adhd-ers: eindelijk iemand die er voor uitkomt: Hij heeft niet ”adhd overwonnen” om te kunnen studeren, maar heeft het juist dankzij adhd zo ver geschopt in de wetenschap. Of eigenlijk: heeft hij de wetenschap verder geschopt. Met een adhd brein kun je meer dwarsverbanden zien. Als je het combineert met een hoog IQ en een passie, kun je meer dan met een gewoon brein dat in de hokjes blijft.

Zijn eerste publicatie was meteen in Nature. Hij won de Eurekaprijs. Hij richtte zijn eigen onderzoeksinstituut op. Onder leiding van Dr. Vonk werd Leiden wereldwijd belangrijk bij onderzoek naar gif, medicijnen en toxicologie. Hij promoveerde en stuurt inmiddels zijn eigen leerlingen aan.

‘Mijn energie en impulsiviteit zitten me af en toe behoorlijk in de weg, maar ze brengen me ook veel, zegt Freek. Hij deed twee jaar over zijn propedeuse. ”het was die eerste jaren zo druk in mijn hoofd. Mijn gedachten schoten alle kanten op, vooral bij vakken als statistiek. Pas toen ik ontdekte hoe ik die kennis kon toepassen op het onderwerp dat ik wel interesaant vond, -reptielonderzoek- kreeg ik de smaak te pakken.

Ik zou niet zonder adhd willen leven

Volgens de huidige studie regels zou hij na die eerste twee jaar niet de kans hebben gehad door te gaan: bij de nieuwe generatie studenten gaat zo’n talent verloren ”je loopt risico laatbloeiers in de knop te breken” zegt Freek over het nieuwe studiebeleid.

In een oerwoud ziet hij meteen een spin in een boom zitten en kan hij snel inspelen op onverwachte situaties. Maar ook thuis in het laboratorium is zijn concentratie onverminderd sterk. Zijn leven in het veld en in het laboratorium vullen elkaar aan, ook in financieel opzicht: zijn tv werk financiert zijn reizen. Het gif dat hij daar opvangt gebruikt hij weer in zijn lab.  Ook toont zijn tv-werk het belang aan van zijn onderzoek en sleept mensen mee in zijn passie.

Daarnaast is Freek een universitair netwerker. “Zo waren er twee onderzoeksgroepen die op het punt stonden het eerste complete genoom (dna code) van een slang te publiceren. Een in Amerika, en wij in Leiden. Dan kun je als een gek gaan rennen om de ander te snel af te zijn. Maar ik stelde hen voor om gegevens te delen en tegelijkertijd te publiceren. Jongens, ik co-auteur bij jullie tijgerpython, jullie met z’n allen co-auteur bij mijn koningscobra.  ”

Ook Freek’s promotor heeft adhd. Hij was het die hem aanraadde zich te testen. Hoewel Freek zich sterk maakt voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen via gif (van reuma tot kankeronderzoek, van bloedarmoede tot MS) neemt hij zelf geen medicijnen, ook niet tegen adhd.  ”tegenwoordig worden drukke kinderen veel te snel aan de medicijnen gezet”.

Aan de diagnose heeft hij wel wat gehad ”nu ik weet dat ik adhd heb, begrijp ik mezelf beter” zegt hij in de Microgids van vorige week. 20141222133801)

Andere adhd-ers op de universiteit:
Jochem Myjer studeerde twee jaar lang biologie.
Dolf Jansen is afgestudeerd criminoloog.
Prem Radhakishun is jurist, in De herkansing probeerde hij andere studenten te helpen maar dat lukte niet altijd

 

stuur tips naar info@addhoc.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam