Browse By

Yoga ademhaling versus Wim Hof ademhaling

Wim Hof, alias The Iceman, heeft een methode bedacht om met ademhaling en ijsblokjes je imuunsysteem te vergroten. Eerst was het nog gewoon grappig.

HofWim

Maar toen toonde de Radboud universiteit Nijmegen aan, dat zijn methode serieus was:

Het lijkt zo onwaarschijnlijk dat je met ademhaling en koud douchen je eigen immuunsysteem kunt beinvloeden, maar het is echt waar: De Radboud onderzoekers injecteerden 24 mensen met ziektekiemen, en wat bleek? De 12 proefpersonen die Wim Hof’s training hadden gevolgd werden niet ziek, terwijl de 12 mensen controle groep met zware griep in bed lag te trillen.

Bij de uitzending RTL Late Night, werd Wim Hof’s ademhalingsmethode gedemonstreerd.

 

Koud Kunstje

De methode van Wim Hof staat ook omschreven in zijn boek. Hier te bestellen: ”Koud Kunstje“‘ van Wim Hof en Koen de Jong. Koen de Jong schreef ook eerder ”De Verademing” samen met Bram Bakker.

 

Ujjaji

Nu is er bij Yoga ook een speciale ademhaling, de Ujjaji ademhaling. dancerposeDeze ademhaling is extra diep vanuit je middenrif en je doet iets met je strottenhoofd, een soort gaapstand als ik het goed heb begrepen. Volgens Wikipedia met een opgetrokken huig.

PURA-Wieneke-1280-web-5815-300x300Deze Ujjaji ademhaling kun je bij alle Yoga vormen doen maar is het belangrijkst bij Ashtanga Yoga (”power yoga”, een zwaardere tak van yoga) . Het doel is naast meer zuurstof ook via de ademhaling in het hier en nu te blijven waardoor de hele yoga oefening een bewegende meditatie wordt. Je hoofd wordt leger dan bij hardlopen (waarbij mijn adhd brein gewoon tijdens het lopen dingen bedenkt als -wat ga ik eten vanavond, die moet ik nog terugbellen etc). Dit is tijdens yoga onmogelijk omdat je dan meteen omvalt……  Yoga werkt met evenwicht.

Dus toen ik Wim Hof’s ademles bij RTL Late Night zag, vroeg ik me af: wat is het verschil tussen een Yoga ”Ujjaji” ademhaling en de Iceman ademhaling? Addhoc mailde deze vraag naar de site van de ijsman en kreeg een telefoontje terug van

Marilou Hermens. Zij was door Wim Hof gevraagd om addhoc antwoord te geven op onze prangende vraag. Marilou is zowel een gecertificeerde Wim Hof instructrice, als ook een ervaren Yoga lerares. Ze kan dus het verschil weten. Ze belde me terug op een tijdstip die haar goed uitkwam.

Wat is het verschil tussen Yoga Ademhaling versus de Iceman ademhaling?

De Ujjaji ademhaling ook wel ”vicorious breath” genoemd, is een van de pranajama’s in de Yoga, vertelt Marilou. Er zijn meerdere verschillende ademtechnieken, de Pranajama’s en de Ujjaji is daar een van. Deze ademhaling kalmeert het para-sympatische zenuwstelsel. Je kunt deze ademhaling tijdens je hele dag bij alles wat je doet bewust toepassen.

Dat kan bij Wim Hof’s methode niet: die is heel actief, dat zou je niet zo tijdens het autorijden kunnen doen zegt Marilou. Het is stimulerend, je pompt het lichaam op. Je wordt er licht en loom van in je hoofd. De CO2 die je bloed produceert kan dan afvalstoffen afvoeren.

Daarbij omhelst de Wim Hof methode meer dan alleen ademhaling maar het bestaat uit drie pijlers die je alle drie moet doen om je autonome zenuwstelsel en je immuunsysteem te beinvloeden.

  1. Ademhaling
  2. Koude training: in de bergen of in ijswater of in de gracht springen (wubbo ockels) of onder je eigen douche koud afdouchen.
  3. Focus en mindset: tijdens de training concentratie.

De Wim Hof methode kan ontstekingsreacties afremmen, zoals bij reuma. De reuma ging er bij sommige cursisten niet van weg, maar werd wel minder pijnlijk door. Andere cursisten melden minder migraine en ook buikklachten zoals de ziekte van Crohn zou minder worden aldus Marilou.

Tot zover het korte telefonische interview, die Marilou gaf…………………….. tijdens het autorijden!!!

(???!!)

Helaas kwam ik daarom zo niet erg ver.
(Hetzelfde effect als je met iemand belt die tegelijkertijd zijn mail checkt)

vader-breath

One thought on “Yoga ademhaling versus Wim Hof ademhaling”

  1. Rolf says:

    Hey,

    De Wim Hof ademhaling lijkt niet erg op de ujjaji ademhaling. Binnen de Yoga lijkt de ademhaling van de wim hof methode meer op de Bhastrika ademhaling, zie:

    http://www.happywithyoga.com/yoga/bhastrika-ademhaling-een-energie-explosie/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam