Browse By

Adhd medicijn bijwerking onderzoek:
2 psychoses op 750 mensen

Patientenvereniging Impuls & Woortblind heeft een enquete naar haar eigen leden gestuurd (volwassenen met adhd). Samen met het bijwerkingen centrum Lareb brengen zij de gemelde bijwerkingen van adhd medicijnen in kaart.

Tijdens de 39ste netwerkmeeting van adhdnetwerk op 25 juni 2015 werd de uitslag van de enquete al gemeld en op de adhd netwerk site gezet en intern met psychiaters gedeeld.

Lees hier deze PowerPoint -pdf- met de enquete uitslagen!

Het wachten is op de volledige publicatie van Impuls via hun site.

Het is teleurstellend dat de resultaten van de enquete al wel met de psychiaters zijn gedeeld, maar nu eind september nog steeds niet met de Impuls leden. Terwijl men nu juist als speerpunt had dat de leden dezelfde toegang tot info zouden krijgen als de medici. Het tegenovergestelde is gebeurd en Addhoc heeft hier tegen geprotesteerd bij de voorzitter van Impuls dhr. Pereira. Laten we hopen dat Impuls snel wel de gegevens deelt met de eigen achterband want dit kan niet!

Impuls heeft 1500 leden, hiervan stuurde iets meer dan de helft de enquete terug.

Rond de 76% van de adhd medicijngebruikers bleek bijwerkingen te ervaren.

Bijwerkingen die genoemd waren:

  • Droge mond = 87
  • Hoofdpijn/migraine = 99
  • Hartproblemen = 111
  • Eetlust = 136
  • Afvallen = 31
  • Rebound = 87
  • Slapeloosheid= 72
  • Psychose = 2
  • Paniek/angst = 30

Wat opvalt is de heel ernstige bijwerking Psychose 2 keer is voorgekomen.
Hartproblemen zijn in de meerderheid met 111 maal. Ook paniekaanvallen scoren hoog met 30 keer per 750 mensen.

Van hoofdpijn, droge mond, eetlust remmend, rebound en slapeloosheid is zo ongeveer bekend dat dit nu eenmaal de prijs is die je moet betalen. Mensen die echt migraine krijgen zullen afhaken. Ook slapeloosheid is soms erger dan de kwaal.

Klachten als tics en blackouts worden niet genoemd. Bij kinderen is minder groeien ook een bijwerking maar omdat deze enquete onder volwassenen werd gehouden kwam het niet ter sprake.

Toch zijn adhd-ers tevreden over hun medicijnen en nemen al die bijwerkingen op de koop toe.
Waarom blijkt uit de volgende grafiek:

BaatMedicatieEnquete

 

 

 

 

 

 

 

Adhd-ers zelf krijgen grotere rol bij toezicht

Bovengenoemde enquete onder de eigen leden over ervaringen met medicijngebruik is onderdeel van een nieuw proces bij Impuls om zelf meer regie te pakken bij medicatie voorlichting en bijwerking monitoring.

Impuls heeft een voet tussen de deur gezet bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) .
Impuls zegt via hun site:

 

Emancipatie is  een belangrijk punt dat duidelijk is geworden: We staan nu meer op de kaart als ‘de vraagzijde van de markt’. Onze emancipatie houdt in dat wij eigenaar zijn van onze aandoeningen of eigenschappen, zoals AD(H)D, dyslexie en dyscalculie. Wij schakelen psychiaters en psychologen in om ons te adviseren. En wij schakelen CBG in om toezicht te houden op medicaties. We zijn geen slachtoffers. Wij hebben de regie.

De beruchte Brandpunt uitzending van vorig jaar was een aanleiding. Impuls vond de uitzending tendentieus, maar bracht wel naar voren dat mensen erg ongerust waren over veiligheid van medicatie en dat er informatie ontbreekt.

 

De patiëntenvereniging Impuls nu al drie maanden draalt met het publiceren van de cijfers aan de eigen achterban, maar schroomt niet ze uitgebreid te bespreken met het artsen netwerk. Het blijkt dat ”transparantie” en gelijke toegang tot info van patienten en artsen in de praktijk toch moeilijk te zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam