Browse By

“Alleen druk is geen adhd”. Oproep patiëntenvereniging tegen misdiagnoses.

GoodNightSweetArt via Flickr

GoodNightSweetArt via Flickr

De landelijke patiëntenvereniging voor adhd (+ add, dyslexie, dyscalculie) heeft een statement gepubliceerd dat oproept tot meer kennis over adhd. Niet overdiagnoses maar misdiagnoses zijn het probleem aldus Impuls.

In april organiseren zij daarom een ”stakeholders” meeting (de adhd-er als aandeelhouder of eigenaar van het probleem). Tijdens deze meeting hoopt Impuls samen met de Psychiaters vakvereniging (NvvP), het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Bijwerkingencentrum Lareb maatregelen op schrift te stellen om de deskundigheid van professionals te verbeteren.

De stroom van misinformatie in de pers over adhd, waarin het wordt voorgesteld als kinderen die alleen maar druk zijn, en pillen krijgen om rustig te worden is een schande, aldus de patiëntenvereniging die zich tot nu toe altijd heel rustig hield, maar nu met een ongekend harde statement naar buitenkomt en via Facebook verspreidt.

Men is woedend op het woord ”epidemie” in de titel van een komende uitzending van De Monitor (valentijnsavond 14-2-2016), waarmee het statement begint:

“Zo noemt de TV uitzending van De Monitor ADHD zelfs een epidemie. Hiermee wordt opzettelijk een smakeloos ongenuanceerd beeld van ADHD opgeroepen”.

Facebook actie
De Vereniging krijgt via Facebook opvallend veel bijval, als je bedenkt dat mensen vaak niet durven te liken of te reageren, omdat collega’s en werkgevers dan weten dat ze adhd hebben. Sommigen betuigen steun in bedekte termen. Doordat de media (maar ook de NvvP) -compleet foutief- adhd als gedragsstoornis voorstellen dalen je carriere kans als je digitaal voor je adhd uitkomt.

Jaarlijks terugkerende media hypes stellen adhd gelijk aan ongecontroleerd impulsief en druk. Terwijl feitelijk adhd een heel andere neurotransmissie is die het beter doet in een flow en minder bij lineair procesmatig werk. Een breindiversiteit is geen gedragsstoornis. De helft van de ware adhd-ers is dan ook helemaal niet druk en impulsief.  Add-ers of rustiger adhd-ers worden niet herkend. En dat vervelende drukke jongetje in de klas dat pillen krijgt heeft maar al te vaak helemaal geen echte adhd. Misschien verveelt hij zich omdat hij hoogbegaafd is of liggen zijn ouders in een scheiding. Druk gedrag is nog geen adhd. Een andere filtering en verwerking van informatie is dat wel. Adhd is een van de meest mis-gediagnosticeerde aandoeningen.

De enige discussie die er nog toe schijnt te doen is: wel of geen pillen? En is adhd niet overgediagnosticeerd?

Wil men nog iets weten over de werking van het brein en het leven met adhd? Of men nadenken over hoe we de talenten van de adhd-ers als maatschappij beter kunnen benutten?
Het woord ”epidemie” triggert bij de patiëntenvereniging het trauma van zovele andere media artikelen en uitzendingen waarbij adhd alleen maar dient als vehikel om een pillendiscussie over te voeren.
Ondanks het feit dat het onderwerp ”adhd” in de media al jaren uitvoerig behandeld wordt, kampt de patientenverening juist met de gevolgen van een groot gebrek aan kennis over de echte adhd.
Niet alleen bij journalisten maar zelfs bij de hulpverleners. 

Misdiagnose belangrijker dan overdiagnose

Het is misdiagnose die het probleem is stelt Impuls in haar statement.

De ware adhd-er wordt niet gezien door het stigma ”druk en impulsief”.

” artsen, orthopedagogen, coaches en psychologen zien de onderliggende adhd niet”

aldus het statement van Impuls.

Er is sprake van overdiagnose, onderdiagnose maar vooral van misdiagnose.

En dit komt door een gebrek aan kennis bij zowel media als hulpverleners.

Jarenlange zoektochten van adhd-ers die door hulpverleners verkeerde diagnoses krijgenzijn  wellicht de werkelijke  trigger van de ingehouden woede die afdruipt van het statement van de patiëntenvereniging

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam