Browse By

Waarom deze september boven 30 graden uitkomt

Waarom kent september 2016 zulke bizar hoge temperuren in dit deel van Europa? Deze vraag stelt Aid Henic aan weerman Frank Deboosere voor De Standaard van 13 september. Het is niet alleen de klimaatverandering die dit veroorzaakt, door een unieke samenloop van omstandigheden komen er twee warme luchtstromen boven Nederland en België samen.

Twee warme luchtstromen komen nu samen. Vanuit het Zuid-Oosten en het Noorden.

destandaardluchtdruk

Weerman Deboosere legt uit dat de zon het hoogst staat op 21 en 22 juni, en dat normaal gesproken de gemiddelde warmste dag een maand later valt, zo rond 20 juli. Dit komt doordat we hier een gematigd zeeklimaat hebben: de zee-temperatuur bepaalt voor een groot deel ons weer. De zee warmt langzaam op en is pas in juli goed opgewarmd. Eigenlijk is de zee-temperatuur pas in september helemaal op zijn warmst, maar andere jaren waait zeewind in september een andere kant op. Dit jaar is er een Laag luchtdruk gebied boven IJsland waardoor we nu maximaal profiteren van (of gebukt gaan onder) de zeewarmte.

Tegelijkertijd is er nu een hoog luchtdruk gebied boven Polen.

Weerman Deboosere legt uit:

  • bij een laag luchtdrukgebied draait de lucht tegen de klok in
  • bij een hoog luchtdrukgebied draait de lucht met de klok mee

Door de hoge luchtdruk boven de Baltische staten draait een warme luchtstroom uit Noord Afrika en Zuid Europa naar ons toe.

Deze twee luchtstromen samen stoken hier de hitte op tot sauna temperaturen.

Heeft het nog iets met klimaatverandering te maken?
Frank Deboosere zegt: “De frequentie van het aantal extreem warme dagen ligt duidelijk hoger dan in de 19de en 20ste eeuw, en dat is het gevolg van klimaatverandering”.

 

U kunt het hele artikel in De Standaard nog lezen via Blendl. Lid worden van Blendl is gratis, de eerste 2,50 krijgt u kado. Het lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd: u kunt elke maand opnieuw kiezen of u een tegoed stort waarmee u bijna alle bladen van heel de wereld kunt doorstruinen en per artikel kunt kopen. Binnenkort zal Addhoc via Orbit620.org ook met Blendl te lezen zijn dus word maar alvast lid!!

 

De koudste 15 september ooit was in 1931 met  2,3°C

 

Foto ”heatwave” van Howard Potts via Flickr.

harryhowardpotts

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam