Browse By

Mannelijke proefpersonen gezocht

Het UMC (Utrechts Medisch Centrum) is bezig met een online onderzoek naar hallucinaties.  Nu heeft iedereen wel eens dat hij een muziekje hoort in zijn hoofd, of in zichzelf praat of met imaginaire anderen± een ´´interne dialoog´´. Dit zijn de normale gezonde ´´hallucinaties´´. Soms kunnen ook gezonde mensen deze hersenspinselen ook buiten zichzelf horen zien of ruiken. Zo kun je denken dat je telefoon gaat, maar als je dan bij gemiste omroepen kijkt, heeft er niemand gebeld.

Het UMC is op zoek naar mensen om deze online enquete in te vullen.

Met de gegevens van mensen met gezonde ´´normale´´ verschijnselen, kunnen de onderzoekers een heel spectrum invullen. De bedoeling is hiermee meer inzicht te krijgen in het fenomeen ´´hallucinaties´´ en met die kennis hopelijk die mensen te helpen die echt last hebben van stemmen buiten zichzelf+ die hen uitschelden of opdrachten geven. Dus vul al je gezonde creatieve hersenspinsels in, zodat de onderzoekers daarmee het eerste deel van hun grafiek kunnen vullen.

Tot nu toe is de enquete ingevuld door 70% vrouwen en 30% mannen. Graag zou men meer mannelijke respondenten willen… ..  dus mannen…………………………   eventjes  5 minuten werk, voor de wetenschap!

BONUS± Na de enquete volgen nog twee testen in beeld± je kunt stoppen of als je zin hebt nog doorgaan. Van deze laatste testen krijg je wel meteen de uitslag± het is een gehoor test en een visuele test± Kun je tussen alle ruis het juiste woord, of het juiste beeld vinden=  
Je krijgt een score ± hoe goed ben je in het wegfilteren van ruis bij je waarnemingen=

Helaas zijn sommige vragen in het hallucinatie onderzoek best wel slordig opgesteld. Zie bijvoorbeeld deze vraag uit het onderzoek±

Hoor je weleens muziek of zingen terwijl de radio of televisie niet aanstaat of wanneer niemand anders het kan horen? Zo ja, hoe vaak?

Het is gewoon een slordige manier van ondervragen. Wat willen de onderzoekers nu precies van mij weten± Of je überhaupt iets hoort of Hoe vaak je iets hoort= Maar uit de antwoorden waaruit je moet kiezen blijkt dat ze willen weten welk deel van de geluiden muzikaal is en welk deel stemmen. Het antwoord ´´nee ik hoor niets dat er niet is´´ ontbreekt hier. Iemand die de eerste optie invult ´´geen muzikale inhoud of zingen´´ zou iemand kunnen zijn die de hele dag van alles hoort maar dat geluid is geen muziek of stemmen (maar een telefoon of ambulance of pieptoon of hij hoort muizen lopen die er niet zijn ik noem maar wat± ik heb namelijk wel eens als bejaardenverzorgster gewerkt en die mensen horen echt van alles± kloppen op de deur. Iemand hoorde snachts een soort ontploffing zoals uit de oorlog, terwijl de volgende ochtend bleek dat het dak er nog op zat en niemand anders de ontploffing had gehoord. Zo´n respondent vult optie 1 in terwijl die persoon ernstig hallucineert. Maar aan de andere kant zal iemand die helemaal nooit iets hoort dat er niet is, ook diezelfde optie moeten aanvinken. De onderzoekers hebben dus niets aan de antwoorden van deze vraag, omdat de vraag niet eenduidig is gesteld.
(Hoe je goede enquêtevragen opstelt leer je tijdens de propedeuse sociale wetenschappen)

Je moet verplicht maar aanvinken, anders gaat het scherm niet verder.  Er zitten meer onzorgvuldigheden in, iets dat je niet verwacht van het UMC. Ik kom zelfs nog een dubbel negatief tegen en sommige vragen zijn zo suggestief dat je wel heel erg een bepaalde richting in gestuurd wordt. (Zo praat ik vooral sochtends tijdens het opstaan in mezelf. Maar de optie ´´sochtends´´ is er niet± alleen heel de dag, dag en nacht of savonds of snachts.)

Maar het is zon leuk onderzoek, zo´n goed doel± Het idee zo super± Gezonde mensen met een levendige innerlijke wereld kunnen mensen helpen bij wie het helemaal uit de hand loopt. Waar ligt de grens tussen bewuste fantasie en geexternaliseerde hallucinatie=

Als je bij het invullen van de enquete ook je mailadres invult, brengen de onderzoekers je eind 2017 op de hoogte van de resultaten. Of lees ze dan op deze site.

Door± V.F. Wiendels, sociaal wetenschapper Bsc.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam