Browse By

D tekort bij zwangerschap verdubbelt kans op autisme bij kind

Vitamine D tekort tijdens zwangerschap verdubbelt de kans op autisme bij het kind.

Het Erasmus Medisch Centrum heeft in samenwerking met Australische collega’s het onomstotelijke bewijs geleverd dat zwangeren met een groot vitamine D tekort twee keer zo vaak een autistisch kind krijgen. Ook de ernst van autisme loopt op naar mate het tekort op loopt. Zie hier hun persbericht.

Erasmus MC heeft gegevens geanalyseerd van 4000 Rotterdamse kinderen geboren tussen 2002 en 2006. De data is afkomstig uit een grootschalig bevolkingsonderzoek: De Generatie R studie.

Diverse kleinschalige internationale studies deden al eerder vermoeden dat vitamine D een rol zou kunnen spelen bij neurologie. Toen de onderzoekers de database (geanonimiseerd ) van de Generatie R studie mochten gebruiken, konden zij deze hypothese op grote schaal testen. Dat er zo’n direct en groot verband werd gevonden tussen D tekort bij de zwangerschap en autisme bij het kind, is ingeslagen als een bom in de wetenschappelijke wereld. Vakblad Nature (Moleculair Psychiatry) publiceerde eind vorig jaar het onderzoeksverslag.

De maatschappelijke impact van deze ontdekking ontvouwt zich nu langzaam: gezondheidsraden van Westerse landen passen hun adviezen aan. Naast foliumzuur staat nu ook vitamine D op het te slikken lijstje van zwangeren en van vrouwen die zwanger willen worden.

Welk vitamine D gehalte is goed? Welke waarde is een tekort en welke waarde is ideaal? Hoeveel moeten zwangeren en wensmoeders nu precies bij slikken? Kun je ook teveel D slikken?

Deze vragen zijn niet eenduidig te beantwoorden blijkt als ik rondvraag bij de Gezondheidsraad, Saltro (laboratorium) en ErasmusMC. Het is wachten op een nieuwe richtlijn voor Nederland.

Elk land en elk instituut hanteert verschillende richtlijnen voor vitamine D. De ondergrens is volgens Transmurale Zorg en Saltro 50 nmol/liter. Optimaal zou je D gehalte zijn op ongeveer 70. Anderen hanteren een ondergrens van 30 (Gezondheidsraad). Volgens Saltro is de bovengrens ergens boven de 200 of 250: daarboven kan het schadelijk worden.

Wat moeten zwangeren slikken?

In het meest recente advies uit 2012 vond de Gezondheidsraad 10mg per dag voor zwangeren wel genoeg. Maar bijna alle landen adviseren meer: soms wel vierhonderd keer onze dosering. Skandinavische landen lopen hierbij voorop maar ook landen op onze noorderbreedte stellen hun D standaarden stap voor stap steeds hoger bij. Zo adviseert The American Pregnancy Association een dagelijkse dosering 4000 IU vitamine D aan zwangeren.

Het beste advies is” meten is weten”: meet eerst je D als je zwanger wilt worden. Als je echt een tekort hebt van onder de 25 schrijft de huisarts wekelijks ampullen van 25.000 tot 50.000 eenheden voor. Bij zulke lage waardes duurt het te lang om het tekort met pilletjes van de drogist in te lopen en zijn er ampullen van de apotheek noodzakelijk. Daarbij komt dat je lichaam een voorraad D van een jaar kan opslaan: is die voorraad helemaal leeg dan is er als het ware een ‘oplaaddosering” nodig. Deze medische ampullen zijn iets heel anders dan de onderhoudsdosering die men bij drogisterijen koopt.

Ook bij een tekort tussen 25 en 50 heeft de apotheek betere middelen. De dosering van pillen bij de drogisterij is vaak niet hoog genoeg. Vooral als men al zwanger is, duurt het te lang voordat het tekort wordt ingelopen. De hersenen van het kind worden immers de eerste drie maanden van de zwangerschap aangelegd. Een ampulkuur van een tekort van 25 naar 50 te komen duurt al twee maanden. Zou men zelf dokteren met pilletjes van de drogist in te lage dosering dan duurt het te lang.

De 10mg per dag die nu in de richtlijn van de Gezondheidsraad genoemd wordt is bedoeld als minimale dagelijkse hoeveelheid voor mensen zonder tekort, zo laat een woordvoerder weten.

Veel mensen een tekort

Zeker is dat veel meer mensen een tekort hebben dan het oude verhaal : ”alleen mensen met donkere huidskleur, ouderen, of mensen die nauwelijks buiten komen” zouden een tekort krijgen volgens oude richtlijnen. Dit blijkt inmiddels een broodje aap. In opdracht van Sportfederatie NOC NSF onderzocht de Wageningenuniversiteit D tekort onder sporters, het bleek dat het veelvuldig veel te laag is bij topsporters. Vitamine D zou ook gebruikt worden door de spieren.

Daarnaast wordt vitamine D gebruikt door het immuunsysteem. Diverse ziektes die langdurig een beroep doen op het immuunsysteem gaan samen met een D tekort: (wat oorzaak en gevolg is, is nog niet duidelijk). Ook mensen die geen ziektes hebben, geen topsporter zijn en veel in de zon zijn, kunnen toch om onverklaarbare redenen te maken krijgen met een daling van D in hun bloed.

Zonnebrand blokkeert D

De snelste manier om grote hoeveelheden vitamine D aan te maken is natuurlijk: De Zon !

Veel mensen realiseren zich niet dat zonnebrandcreme ook de aanmaak van vitamine D door de huid blokkeert. Smeer daarom het eerste uur (of eerste half uur als je snel verbrandt of jonge kinderen met tere huid) dat je buiten bent geen zonnebrandcreme en let ook bij dagcremes op dat er geen UV filter in zit.

Maar krijgen we dan geen huidkanker (melanoom)?

Melanoom ontstaat vooral op plekken waar de huid vaak is verbrand. Zorg ervoor dat je niet verbrand. Ook bij zeer langdurige blootstelling van de huid aan de zon (hele dagen maandenlang )is er verhoogd risico. Mensen met een donkere huid die niet verbranden, kunnen toch melanoom krijgen door langdurig buiten te zijn in de volle zon.

Hoe meer huid je buiten toont, hoe meer vitamine D er gemaakt kan worden.

Rokjesdag heeft medische voordelen

Mensen die tijdens hun lunchpauze een half uurtje naar buiten gaan en alleen hun hoofd en handen tonen, zouden hiermee normaal gesproken al genoeg D aanmaken, alhoewel dr Holick 3 a 4 uur zon per dag als optimaal ziet. Maar soms heeft het lichaam om welke reden dan ook meer vitamine D nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Protected by WP Anti Spam