Adhd als keuze en koopwaar
Trudy Dehue Betere Mensen

Als E-book 14,99. Print 22,99 gratis verzending.

Koop bij bol.com

In 2008 schreef prof.dr. Dehue (universiteit Groningen, Gedrags- en maatschappijwetenschappen) “De Depressie Epidemie”, een spraakmakend boek vanuit een interessante invalshoek: die van de wetenschapsgeschiedenis. Dezelfde invalshoek heeft ze in 2014 bij het onderwerp adhd. “Betere Mensen, over gezondheid als keuze en koopwaar” is niet alleen een wetenschappelijke publicatie, maar is ook goed verkocht in gewone boekhandels.( Zie ook onder haar leiding masterthese Gustaaf Bos “Adhd een kinderziekte’‘ onderzoeksmarketing adhd).

Het boek behandeld de volgende vragen:

  • Welke rol speelt adhd in de maatschappij?
  • Welke namen krijgt het door de tijd heen?
  • Welke belangen en bedrijven en instanties spelen een rol binnen het krachtveld van geld en moraal?

Als de patient consument is, zijn medicijnen koopwaar en is ziekte een keuze.

In deze tijd is er sprake van een verschuiving van macht van wetenschap naar farmaceutische industrie. Commerciele bedrijven gaan uit van een systeem van marketing, doelgroepenbeleid en sponsoring. Universiteiten, adhd instanties, netwerken en zelfs een patientenvereniging laten zich graag betalen en ruilen hiervoor hun onafhankelijkheid in. Ze nemen het jargon van de farmaceuten klakkeloos over totdat de wereld van adhd en add niet meer zonder kan. Hun rapporten artikelen en folders over adhd staan in steeds schriller contrast met uitkomsten uit wetenschappelijk onderzoek, die nooit het bestaan van ‘adhd’ heeft kunnen bewijzen. Maar……. wel een heel spectrum aan breindiversiteiten laat zien: (kort werkgeheugen, beeld- en liniair denken, perfomaal-verbaal IQ kloof, van motoriek tot tijdsbesef, dopamine en neuroreceptoren.. etc) De deelgebieden bestaan in de wetenschap wel. Maar de farmaceuten gebruiken ‘adhd’ als een marketing concept. Zelfs ministeries en universiteiten nemen gedwee het commerciele jargon over en negeren onafhankelijke studies die een te ingewikkeld verhaal hebben over hoe het brein werkt. Het concept adhd is gewoon te lucratief en de oneliners makkelijker te verkopen aan onderwijzers, coaches en psychiaters.

Het boek bevat een enorm waardevolle verzameling feiten van adhd door de jaren heen en hilarische voorbeelden van belangenverstrengeling. Het boek staat bol van haarscherpe analyses, zoals deze doordenker:

loslippigheid na alcoholgebruik bewijst nog niet dat geremdheid een gevolg is van alcoholtekort

Het boek is echt een must read voor iedereen die beroepsmatig met adhd bezig is, en voor adhd-ers zelf. Laat u niet weerhouden door de titel als u vindt dat adhd geen koopwaar is maar een serieuze ziekte waartegen pillen nu eenmaal noodzakelijk zijn. Het boek is zeker geen complottheorie hoewel de mening van DeHue wel van elke pagina druipt is het boek nog wel te lezen voor mensen met een andere mening. Het boek bevat bovenal een zeer nauwkeurige verzameling feiten. Het werk dat zij hier heeft verricht is indrukwekkend.
De tijdslijnen, juridische veranderingen, bronvermeldingen, overzichten van youtubefilms, websites en onderzoeksinstituten: De informatie in dit boek gedegen gedocumenteerd en van onschatbare waarde. Grappig zijn de advertenties, in het boek afgedrukt, uit 1966 waar Ritalin wordt aangeprezen tegen vermoeidheid en depressie. Of als dieetpil.

Als je je afvraagt: wanneer is iets fraude, belangenverstrengeling of samenwerking? Waar leg je de grens? Dan moet je dit boek lezen, ook al is jouw antwoord op deze vraag niet dezelfde als die van Dehue: het boek is zo bomvol met feiten, anekdotes en documentatie dat je ook objectief je eigen afweging kunt maken met deze bronnen.

Adhd als voorbeeld van farmamarketing. Dehue’s boek gaat over farmamarketing en hoe een maatschappij door de jaren heen reageert op nieuwe inzichten omtrent mentale gezondheid. Na depressie neemt ze nu het fenomeen adhd onder de loep. Adhd is ideaal als kapstok voor haar verhaal over de geschiedenis van de gezondheidsindustrie en de invloed op de maatschappij. Bij adhd is de marketing invloed het grootst en belangenverstrengeling bizar en hilarisch. Maar feitelijk is hetzelfde aan de hand bij ander medisch onderzoek, zoals kanker:


Dankzij lobbygroepen als Alltrials.net en analysten als Dehue is het Europese Parlement om. Het wordt vanaf 1 januari 2016 verplicht om onderzoeksresultaten te publiceren, ook al zijn de uitkomsten de financierder niet welgezind. Op dit moment verdwijnen er namelijk veel onderzoeksresultaten omdat de financierder het recht heeft de resultaten niet te publiceren. alltrials.net

Misleidende titel. Ikzelf zou voor een andere titel hebben gekozen. Domme twitteraars reageren alsof dit boek wil zeggen dat adhd niet bestaat. En alsof het vorige boek zei dat depressie niet bestaat. Alsof Dehue tegen pillen is. Dat is totaal niet de strekking van dit boek maar mensen die alleen de titel van het boek lezen kunnen in die angstige reactie schieten (ze halen onze pillen weg, ze nemen onze handicap niet serieus). Concentratie- en filterings-problemen bestaan, waartegen pillen kunnen helpen, dat bestrijdt niemand. Maar de farmaceuten hebben de term “adhd” gekaapt. Helaas gaat het boek niet in op wat adhd inhoudelijk dan wel is. (addhoc wel lees binnenkort op deze site: Manifest multidisciplinaire benadering adhd).

Adhd is versimpeld tot een marketingconcept. Instanties als een patientenvereniging, kennisnetwerken, congressen of bijscholingscursussen geven vaak een versimpelde versie door. Men grossiert in snelle te kleine ”onderzoeken”. Dit is slodderwetenschap in opdracht van een pillenbedrijf, met goedkope statistiekjes. Het beleid van instellingen voor adhd-ers is achter de schermen gericht op het vergroten van het marktaandeel en doelgroepen te bereiken. En dat is enorm gelukt: ze hebben bijna alle grote adhd instanties gewoon helemaal overgenomen!

Wat adhd feitelijk doet met de hersens, fundamenteel onderzoek naar de werking van het brein heeft sterk te lijden onder het dominante paradigma van pillen producenten. Gewend aan het commerciele infuus waaraan adhd hulpverlening en onderzoek nu zit heeft geleid tot een verarming van kennis over adhd. Het staat samenwerking in de weg en onafhankelijke kennisoverdracht over autisme, dyslexie, pedagogie en universitair fundamenteel breinonderzoek.
beteremensen