Maak je hersengolven zichtbaar met een app
Muse

MuseDe Muse Brain Sensing headband is een leuke gadget die met crowdfunding is gerealiseerd door Muse.

In het Future Lab, in seats2meet Utrecht spreek ik (F. Wiendels) met Samir Lahiri. Hij demonstreert de werking van de Muse hoofdband. De hoofdband is draadloos verbonden met je smartphone, waarop een app is geinstalleerd.

Op de telefoon (via oortjes) hoor je een meditatieve stem en muziek die je naar de juiste rust toestand probeert te praten. Dan gaat hij meten: op het scherm zie je welke contactpunten van de hoofdband hersenstroom meten. Nadat het contact tussen brein en app gelegd is, gaat de app van start. Het scherm laat eerst een rustig kabbelende zee zien. Maar zodra ik afgeleid door het raam kijk steekt er een storm op in het beeldscherm. De app maakt zichtbaar of je brein rusteloos is of kalm. Op die manier kun je je brein trainen, als je het vaak doet zul je zelf je brein steeds rustiger kunnen maken. Doordat je op het scherm ziet dat je brein onrustig is, zul je het zelf kunnen bijstellen. Het is de bedoeling dat je na training leert om tijdens stressvolle kantoortaken (tijdens het doen van een belastingaangifte bv) ook je brein koel en gefocused kunt houden.

En .. het werkt: als ik mijn ogen sluit hoor ik een rustig ruisende zee. Als ik mijn ogen open en naar een punt voor me staar hetzelfde. Maar zodra ik door het raam kijk om te zien wie daar voorbijkomt steekt er een storm op, op mijn scherm.

 

Hoe werkt de Muse?

Hersencellen communiceren met elkaar via elektrische stroom. Die kan men meten met een EEG scanner. Dit doet men ook in het ziekenhuis of bij een Neurofeedback instituut.

De hoofdband heeft aan de binnenkant metalen contactpunten met de huid, die de stroom meet.
De muse is dus een EEG scan, maar dan met maar een paar meetpuntjes op je voorhoofd en niet je hele hoofd vol.
Aan de hand van het aantal hertz van die stroom verdeelt men de hersengolven in de volgende categorieen. (Zoals bij Neurofeedback)

  • delta
  • theta
  • alpha
  • beta
  • gamma
  • mu

De hoofdband ziet eruit als een hoofdtelefoon alleen moet je hem horizontaal op je voorhoofd zetten als een bril. Hij heeft pootjes achter de oren als een bril zodat hij blijft zitten, maar geen glazen.

Deze meting wordt op de telefoon app omgezet in een rustig kabbelende zee, of een woeste stormachtige zee. En de stadia ertussen.

De Muse kost wel 332,- euro maar…..
Hij is gratis voor iedereen uit te proberen in het Future Lab

…… althans voor mensen die ingelogd zijn bij het flexwerkers kantoor Seats2Meet Utrecht (midden in Hoogcatherijne). Elke zzp-er kan zich bij seats2meet.com melden volg de aanwijzingen via hun site.

Meer info Samir Lahiri, samir@permanentfuturelab.org

Voor nog meer gadgets op het Future Lab check hun site

Ook  kun je van de smartphone een 3D scherm maken met Cardboards.nl voor maar 14,50 !!
De Cardboard gratis te bekijken in het Future Lab, is echt geweldig je loopt door 3D landschap

Facebook.com/permanentfuturelab

permanentfuturelab.wiki

of volg via Twitter: @permanentfuture

 

Zie de Muse in actie op Youtube:

 

Kritisch puntje:

Bij de Muse weet je niet zeker of het wel je hersengolven zijn die gemeten worden, of de spiertjes op je voorhoofd. Bij een echte EEG scan in het ziekenhuis of Neurofeedback instelling worden de electro golven over je hele hoofd gemeten. Met de muse zijn er maar een paar contactpuntjes op je voorhoofd. Ook je gezichtsspieren zullen een electrisch stroompje kunnen laten ontstaan. Het was wel zo dat als ik niet voor me uit keek, maar opkeek en dus mijn gezicht bewoog, dat telkens dan pas de hersengolven leken te veranderen. Toch is het een leuke gadget zowieso. Maar voor dat geld zou ik liever een echte EEG scan willen.Muse