Het Mysterie van Covid in Afrika


6% vaccinatiegraad
Met de minste middelen weet het Afrikaans continent het virus veel beter te verslaan dan EU en VS. Wat is hun geheim?

Voor De Andere Krant, uitgave eind december 2021.
Door Froukje Wiendels.

Farmaceuten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riepen tot voor kort op het continent met gratis vaccins ‘te helpen’ om massale sterfte en mutaties te voorkomen. Recente cijfers tonen aan dat deze oproep volkomen misplaatst was:

”De ergste pandemie in de laatste honderd jaar niet zal stoppen tenzij er een wereldwijde toegang tot vaccins wordt gerealiseerd. Het doel van WHO is om een vaccinatiegraad van 70% te behalen van de gehele populatie van alle landen voor mid- 2022’’. Dit zei WHO Director-General Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus op 14 september 2021.

Het virus is in Afrika wel degelijk uitgebroken, maar met de minste middelen weet Afrika het virus het best te verslaan. Wat kunnen wij van Afrika leren?

Nigeria, Afrika’s dichtst bevolkte land, telde tot nu toe in totaal minder dan 3000 Covid-doden op een populatie van 200 miljoen. Dat is het dodental van de VS in een paar dagen. Afrika heeft veel minder maatregelen, mondkapjes, lockdowns, ziekenhuisfaciliteiten en een gemiddelde vaccinatiegraad van 6%.

Voor wie direct roept: ze meten het vast niet goed: Over deze vraag hebben diverse onderzoekers zich gebogen. ‘’Mensen worden minder getest maar sterftecijfers worden wel goed bij gehouden’’ zegt Dr. Richard Wamai, Integrated Global Health aan de Northeastern University in de VS. De rapportages van Covid-19 sterftecijfers zijn even nauwkeurig als elders. Ervaring met andere ziekten zoals Hiv/aids laat zien dat veel Afrikaanse landen met weinig middelen tot veel in staat zijn, inclusief goede registratiesystemen. (R. Wamai International Journal of Environmental Research and Public Health)

Wamai stelt dat het continent veel ervaring heeft met besmettelijke ziekten. ‘’We hadden al een vrijwilligerssysteem in werking in de gemeenschap, waardoor de druk op ziekenhuizen minder is’’ zegt de van oorsprong Keniaanse onderzoeker.

Dr. Wamai stelt dat ‘’het waarschijnlijk is dat SARS-CoV-2 al op grote schaal is verspreid door Afrika. Als dat zo is, zal een wijdverbreide infectie ook leiden tot wijdverbreide natuurlijke immuniteit.” Het scenario waarin men een volgende golf verwachtte met massale sterfte lijkt met recente cijfers steeds ongeloofwaardiger.

Afrikaanse Succesfactoren:
Dr. Wamai onderscheidt de volgende bepalende factoren bij het succes van Afrika in de strijd tegen Covid-19:

 • natuurlijke immuniteit
 • minder obesitas
 • hogere vitamine D bloedwaardes en meer zink
 • jeugdige populaties
 • meer immuniteit voor coronavirussen uit het verleden
 • Bacillus Calmette-Guerin vaccinatie.
 • klimaat (covid verspreidt zich in het binnenklimaat, in Afrika leeft men meer buiten)
 • mogelijke genetische factoren
 • parasiet- antistoffen
 • Ivermectine. Bestaand gebruik van Ivermectine op het continent zou covid sterfte met 28% hebben verminderd.  Dit becijferde Rodrigo Guerrero in zijn onderzoek gepubliceerd in op Pubmed met de titel “Covid-19: The Ivermectin African Enigma’’ december 2020.
 • Malaria. Tot slot een laatste factor in het Afrikaanse succesverhaal: Patiënten die eerder blootgesteld waren aan Malaria krijgen minder vaak de ernstige vorm van Covid-19. Malaria zou de ‘’overdrive’’ van slijmvliezen onderdrukken. Dit concludeert onderzoeker Jane Achan in haar Uganda Study in The Lancet oktober 2021.

Een hogere vaccinatiegraad correleert met meer mortaliteit.

Bronnen:
Grafieken: Our World in Data (Confirmed Deaths per Million, November 19, 2021;  Share of People Vaccinated against Covid-19, November 19, 2021).
https://www.worldometers.info/coronavirus/country/nigeria/

Richard Wamai ‘’The Immunization Effect in Africa” 11 juni 2021
https://news.northeastern.edu/2021/06/11/why-has-africa-suffered-fewer-covid-19-deaths-than-predicted/
IJERPH | Free Full-Text | What Could Explain the Lower COVID-19 Burden in Africa despite Considerable Circulation of the SARS-CoV-2 Virus? (mdpi.com)

Malaria en Covid: Uganda study: oktober 2021
https://www.thelancet.com/journals/lanmic/article/PIIS2666-5247(21)00240-8/fulltext

“The Ivermectin African Enigma’’ 30 dec 2020 PubMed
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33795896/

WHO statement:
https://www.who.int/news/item/14-09-2021-leaders-make-urgent-call-to-accelerate-vaccination-globally-and-in-africa