Edward Hallowel. Driven to Distraction

HallowellHulpgids

Bestseller Driven to Distraction, verscheen niet in het Nederlands :( Wel kwam in 2005 ‘Hulpgids Adhd’ uit, met vergelijkbare inhoud met update.

Bekijk op bol.comEdward M. Hallowell is een psychiater die zelf adhd heeft (en dyslexie). Hij schrijft vele boeken sinds zijn doorbraak ‘Driven to Distraction’ uit 1994. Het boek wordt zelfs wel eens de ”bijbel van adhd” genoemd: er zijn er meer dan een miljoen van verkocht.  Hij schreef het samen met  John J. Ratey, ook psychiater en adhd-er. Hallowell schoof aan bij talkshows als Oprah Winfrey en vele anderen.

Dr. Hallowel bedacht het begrip de ”Mirrortrades”: Spiegel-eigenschappen. Dit is een fundamenteel andere kijk op adhd. Hallowell stelt dat je van een adhd-er geen niet-adhd-er kunt maken. Sterker nog: het onderdrukken van adhd kenmerken maakt het alleen maar erger. Maar een slecht functionerende adhd-er kan wel een succesvolle adhd-er worden. Juist het gebruikmaken van de adhd kenmerken en het bewust worden ervan zorgt dat je succesvol wordt. Je moet je adhd niet tegenwerken maar kanaliseren en voor je laten werken. (met of zonder pillen)
De volgende bekende uitspraak is ook van hem: ”ADD-ers zijn mensen met een Ferrari brein met fietsremmen. Het enige wat je moet doen is je remmen versterken, en dan heb je een Ferrari die vele races kan winnen“.
 Hallowells’s site

 

Spiegel Eigenschappen
opdringerig gretig
verliest de rode draad ziet meer verbanden
vergeetachtig helemaal in iets duiken: hyperfocus
slecht georganiseerd spontaan
eigenwijs doorzettend
wisselvallig briljante invallen
buiig sensitief
hyperactief energiek
Je hoeft alleen je linker eigenschappen om te buigen naar de eigenschappen in de rechterkolom. Misschien betekent dit wel dat je je omgeving moet veranderen. Dezelfde eigenschappen komen meer tot hun recht in een andere omgeving, in een ander beroep of bij een andere werkgever. Of zelfs bij een andere partner.
Stap uit situaties die je neerhalen, want….. je bent een Ferrari! 
In 2009 verscheen ook Opvoedwijzer Adhd en AddHallowellOpvoedwijzer

Bekijk op bol.com


In het engels. Zo vreemd dat middelmatige boeken over adhd wel in het Nederlands verschijnen, die gebruik maken van het werk van grondleggers Hallowell en Ratey. Terwijl het origineel zelf niet vertaald is, ondanks een miljoenverkoop in het engels. Hieronder wat links naar engelstalige must-reads:

Driven to Distraction – paperback 14,99

E-book revised 2011 Driven to Distraction – 17,02

Het vervolg op Driven to Distraction verscheen in 2005:
Delivered from Distraction.
— Also available as audiobook on Itunes —
Contains:
• new diagnostic procedures, tests, and evaluations
• links between ADD and other conditions
• how people with ADD can free up their inner talents and strengths
• new drugs: how they work and why they’re not for everyone
• advances in nonpharmaceutical therapies, including changes in diet, exercise, and lifestyle
• how to adapt the twelve-step program to treat ADD
• strategies for dealing with procrastination, clutter, and chronic forgetfulness
–Featuring gripping profiles of patients with ADD who have triumphed


 

Hallowell op Youtube in het programma The Revolution van Ty Pennington