DVD lesmethode met bekende Nederlanders

DVD te koop

Recensie DVD Lesmethode “Ad(h)d daar kan ik zoveel mee!”

Boom uitgevers heeft sinds 2011 een les- dvd op de markt gebracht, als lesmateriaal in de klas, voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.

Presentator Ron Boshart, zanger Charley Luske, de jonge schaatser Coen Verwey, drummer Jelto Wester, fotograaf Marieke Koudstaal (add) en kunstschilder Anja Winkel zeggen op camera ongegeneerd dat ze adhd hebben. Ze zijn er zelfs trots op en kunnen hierdoor dingen die ze anders niet hadden gekunt. Per persoon is er maar een heel kort filmpje. In drie zinnen zeggen ze wie ze zijn, wat ze doen, dat ze add of adhd hebben, en ze noemen per persoon een voordeel en een nadeel op. Dan is het alweer voorbij… hier had meer in gezeten!

Andre van Duin komt ook voorbij. Hij zegt helaas niets over zichzelf maar kondigt aan het begin het programma aan: adhd wat zou dat zijn? Aan het einde van de dvd komt zijn gezicht even terug in beeld om het af te kondigen. Zijn jullie nu wat wijzer?

Het is van enorm belang dat kinderen een geslaagd adhd rolmodel zien, en zich niet hoeven schamen om wat ze zijn. Dat bekende Nederlanders ervoor uit komen is heel belangrijk. Dat ze soms misschien wat chaotisch of vergeetachtig zijn of soms de tijd vergeten, niet goed in de boekhouding zijn of halverwege een schilderij tegelijkertijd alweer met een tweede beginnen. Maar dat de andere kant van dezelfde medaille is dat ze zelf muziek in hun hoofd horen en meerdere lagen erover heen kunnen mixen, dat ze langer doorgaan en fanatieker zijn dan anderen, dat ze veel energie hebben, of helemaal opgaan in het onderwerp dat ze fotograferen: Het is wie ze zijn en zeker niet iets om je voor te schamen, het is juist de sleutel tot succes.

Duidelijk is, is dat adhd feitelijk een verzamelnaam is en dat het bij elke persoon anders uitwerkt. Zo vond Charley Luske eens een pak wasmiddel terug in de koelkast, maar kan hij wel goed en snel grote lappen musical teksten uit zijn hoofd leren.

De dvd bestaat uit drie delen: Deel I met teksten in beeld en multiple choice vragen. Een tweede deel met bovengenoemde filmpjes met bekende Nederlanders. En weer een deel met teksten in beeld. Er zijn ook enkele filmpjes waarin situaties worden nagespeeld, zoals twee drukke jongens die in een supermarkt heen en weer rennen en spullen pakken uit de schappen, en eentje waarbij ze aan het ontbijt steeds door elkaar heen praten.

Minder geslaagd is de oppervlakkige kennis over adhd in het eerste en derde deel van de dvd. Er verschijnt veel tekst in beeld die door de computer ook wordt voorgelezen maar de tekst bevat erg weinig inhoud. De nagespeelde situaties zijn stuitend oppervlakkig. Veel verder dan dat adhd-ers hun mond moeten houden en stil moeten zitten of niet moeten rennen, komt deze educatieve dvd niet. De inhoudelijke kennis over adhd is echt onvoldoende bij deze lesmethode. Er wordt helemaal nergens ingegaan op de achterliggende vraag: wat is adhd eigenlijk, waarom worden adhd-ers druk in een drukke winkel, waarop praten ze van de hak op de tak? Niets over overgevoelige zintuigen en weinig filtering van info.  Onder twee knoppen staan lijstjes kenmerken van adhd en add opgesomd, die ook de kern niet raken. (Het is juist voor kinderen toch belangrijk om te weten dat je tl lampen kunt zien knipperen en dat je in grote klassen je minder goed kunt concentreren. Dat je zintuigen meer doorlaten, en dat je hoofd vol met associaties zit. Misschien dat de leerkrachten dan eindelijk eens begrijpen waarom het kind zit te tikken of een capuchon op wil houden in de klas. En dat het kind niet ”zit te dagdromen” maar totaal dissocieert door een overvoering van de kermis waarin hij moet leven dankzij schaalvergroting in het onderwijs. Dat er zoiets bestaat als lawaaidoofheid (het niet meer filteren van voorgrond los van achtergrond geluiden). Dat als de dopamine op is hij je niet meer kan horen, dat dit wat anders is dan ”niet luisteren””. etc etc diepe zucht het zou zo mooi zijn als daar eens een dvd over zou bestaan)

Het navigatiesysteem van deze dvd is onbruikbaar. Als je de dvd eenmaal in je computer hebt gedaan kun je niet meer navigeren. Je kunt een filmpje niet even terugspoelen en nogmaals beluisteren. Als er een vrachtwagen voorbijkomt tijdens het afspelen (zoals mij overkwam) en je verstaat een zin niet, moet je de hele dvd van anderhalf uur helemaal opnieuw afspelen. De drie delen kunnen niet afzonderlijk van elkaar bekeken worden. Het is het meest adhd onvriendelijke navigatiesysteem ooit, en ook daaruit blijkt dat de makers adhd niet echt begrepen hebben.

Alle lof voor Boom Uitgevers. Dit is de eerste dvd die succesvolle adhd-ers in beeld laat. De filmpjes met bekende adhd en add-ers zijn super maar te kort. Een vervolg op deze dvd, wellicht eentje voor volwassenen, zou toch echt niet om zintuigen en filtering van info heen kunnen wat mij betreft. Misschien een schone taak voor add hoc om dat in beeld te brengen? wie helpt ons?